Çözümlerimiz

RPA


RPA - Robotic Process Automation      

Günlük görevleriniz arasında kendini tekrarlayanlar mutlaka vardır. Belirli bir tarihte ya da saatte verileri toplamak, bu verileri derleyerek belirli sonuçlara ulaşmak, ulaşılan sonuçları raporlamak ve ilgili kişilere, yöneticilerinize iletmek. Tüm bunlar beyaz yakalı iş dünyasının monoton, ama gerekli rutinleri arasındadır.


Bununla birlikte verilerin tutulduğu, yenilerinin eklendiği yerler, yani uygulama, veritabanı ve dosyalar belirlidir. Küçük bir otomasyon adımıyla bu veriler toplanabilir, aynı veriler karşılaştırılarak, analiz edilerek istenilen formatta raporlar oluşturulabilir, ardından yine otomatik olarak ilgili kişilere e-posta ya da farklı bir yolla iletilebilir. Tüm bu süreçler kendi içinde bir standarda sahiptir. Yani, bir insan müdahalesine gerek kalmadan bir yazılım robotu tarafından da idare edilebilir. İşte RPA, bu noktada devreye girer ve süreçlerinize uyumlu bir şekilde kurgulanarak tekrarlayan bu süreçleri sizin yerinize gerçekleştirir.

 

RPA Nasıl Çalışır?

RPA ile devreye alınan yazılım robotları nasıl çalışır? Kısa yanıt: “Bir insan gibi!”. Tıpkı şirketin bir personeli gibi belirlenmiş saatlerde ilgili sistemlere, uygulamalara ve verilere erişir; tıpkı bir personel gibi bu verilerden çeşitli raporlar oluşturur ve bunları ilgili kişi ya da sistemlere yönlendirir.

Teknik açıdan baktığımızda ise RPA için hizmet aldığınız kurum, sürecin başında size uygun bir robot geliştirir. Bu robot, sizin mevcut iş akışlarınızda bir değişiklik yapmanıza gerek kalmadan tamamen uyumlu bir şekilde görevleri üstlenir ve rutin, tekrarlayan süreçlerin tamamlanmasını sağlar. Bunu yaparken mesai saatlerinden bağımsız da hareket edebilir. Örneğin, mevzuat gereği gece 00:05’de bir önceki günün verileri toplanıp değerlendiriliyor olabilir. Robot, tam da o dakikada devreye girerek verileri toplamaya başlar ve belirlenmiş çıktıları oluşturur. Bunu yaparken bir kahve ya da yemek molası verme ihtiyacı da hissetmez. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra bir sonraki günün görevleri için hazır bir şekilde saatini bekler. Personeliniz ve yöneticileriniz sabah işe gelip mesailerine başladığında ilgili raporlar çoktan hazırlanmış ve ekranlarındadır.

 


 

RPA için hizmet aldığınız kurum, sürecin başında size uygun bir robot geliştirir. Bu robot, sizin mevcut iş akışlarınızda bir değişiklik yapmanıza gerek kalmadan tamamen uyumlu bir şekilde görevleri üstlenir ve rutin, tekrarlayan süreçlerin tamamlanmasını sağlar.

 


 

RPA Kullanım Alanları

Günlük yaşamımızda nasıl fırından ekmek almak, marketten süt almak gibi rutinlerimiz varsa iş yaşamında da benzer adımlar vardır. Bu, yasal zorunluluk gereği günlük ürün satış adetlerinin ilgili regülatör kuruma bildirilmesi olabileceği gibi, yöneticilerin durum değerlendirmesi için standart raporları incelemesi de olabilir.

RPA’in kullanılabilirliği için önemli olan hangi sektörde hangi işin yapıldığı değil, o işin düzenli, tekrarlayan süreçlere sahip olup olmadığıdır. Muhasebe için günlük mutabakat, insan kaynakları için personel işe giriş çıkış saatlerinin takibi ya da bir market zinciri için stok durumu… RPA robotları, sektör bağımsız her alanda kullanılabilir.

RPA’dan fayda sağlayan iş birimleri arasında satış ve pazarlama, müşteri hizmetleri, hukuk, finans ve muhasebe, insan kaynakları, bilgi teknolojileri ve tedarik zinciri gibi çok sayıda bölüm yer alır. Her bir birim, RPA’yı onlarca farklı alt görev için devreye alabilir. Nokta atışı geliştirilen RPA robotları bu sayede maksimum faydaya giden yolu açar.

 

5 Başlıkta RPA’nın Faydaları

deadline-icon1

Hız & Zaman

Uygulandığı tüm süreçlerde zaman tasarrufu sağlar

 

personal-icon

Personel

RPA öncesi bu işlemlerle ilgilenen personel kuruma farklı alanlarda fayda sağlayabilir hale gelir

 

touch-icon

Dijital dönüşüm

Mevcut uygulamalar iyileştirilir ya da ileride devreye alınacak dijital dönüşüm uygulamalarına zemin hazırlanır

 

 

data-analysis-icon

Veri değeri

Kurum, sahip olduğu verileri daha etkin bir şekilde kullanmaya başlar

 

 

 

 

 

process-icon

Standartlar

RPA uygulanan tüm süreçler bir standart üzerinden işlemeye başlar.
Bu, karşılaştırma ve ileriye yönelik daha doğru projeksiyonlar yapılmasına yardımcı olur.